Maten

På Bybarna är maten hemlagad med stor kunskap om barns behov av varierad och näringsriktig kost. Vår fantastiskt kunniga kokerska Annika, lägger ner mycket tid och känsla i de rätter hon serverar oss.

Vi arbetar aktivt tillsammans med barnen för att minska matsvinnet.

Ibland möts vi av doften av hembakt bröd.

”Förskolan ska servera varierade och näringsriktiga måltider jämnt fördelade över dagen, det står i Skolverkets allmänna råd för förskolan. Måltiderna är en del av omsorgen om barnen.

Men en måltid är mer än bara maten på tallriken. I sina råd lyfter Livsmedelsverket fram sex områden som är viktiga för att barn ska må bra av maten och känna matglädje: att måltiden är god och trivsam är viktigt för att maten ska hamna i magen. En bra måltid är även näringsriktig och säker att äta. Med hållbar menas måltider som bidrar till en hållbar utveckling. Med integrerad menas att måltiden är en del av och kan tas tillvara som en resurs i förskola och skola, exempelvis i det pedagogiska arbetet.”       Livsmedelsverket

Naturligtvis erbjuder vi vid behov, specialkost pga allergier eller etiska önskemål. Barnen får vid olika tillfällen delta i matlagandet och närheten till köket gör det till en viktig del av vår verksamhet. På Bybarna ser vi måltiderna som en stor och viktig del i barnens vardag.

Vi vill att barnen skall känna att måltiderna ger energi och en stund för samtal, med både barn och vuxna.

Måltiderna består av:

    • 08:00 – Frukost

 

    • 11:00 – 12:00 – Lunch i mindre grupper

 

    • 14:15 – Mellanmål

 

    Sen eftermiddag – Frukt till de barn som är kvar

Här är några exempel på rätter som serverats, mer finns att se på vår facebook-sida!

mole_poblano

Mole poblano, Mexikos nationalrätt. Annorlunda smaker av mörk choklad, kanel och nejlikor. Att utmana smaklökarna är både läskigt och spännande.

kalpudding

Kålpudding med kokt potatis uppskattades av de flesta. Det vegetariska alternativet var lika gott.

fiskgratang

Smaskig fiskgratäng (eller vegetarisk gryta), pressad potatis samt olika grönsaker.