Maten

På Bybarna är maten hemlagad med stor kunskap om barns behov av varierad och näringsriktig kost. Vår fantastiskt kunniga kokerska Annika, lägger ner mycket tid och känsla i de rätter hon serverar oss.

En stor del av de råvaror hon använder sig av är ekologiska och vi strävar efter att öka på andelen KRAV-märkta produkter, hela tiden.

Vårt bröd bakas på plats av Annika, barn och pedagoger. Vi serverar mat från jordens alla hörn och ser barnens nyfikenhet väckas vad gäller att våga pröva nya smaker och rätter.

Naturligtvis erbjuder vi vid behov, specialkost pga allergier eller etiska önskemål. Barnen får vid olika tillfällen delta i matlagandet och närheten till köket gör det till en viktig del av vår verksamhet. På Bybarna ser vi måltiderna som en stor och viktig del i barnens vardag.

Vi vill att barnen skall känna att måltiderna ger energi och en stund för samtal, med både barn och vuxna.

Måltiderna består av:

    07:30 – Frukost
    11:30 – Lunch
    14:30 – Mellanmål
    16:30 – Frukt till de barn som är kvar

Här är några exempel på rätter som serverats, mer finns att se på vår facebook-sida!

mole_poblano

Mole poblano, Mexikos nationalrätt. Annorlunda smaker av mörk choklad, kanel och nejlikor. Att utmana smaklökarna är både läskigt och spännande.
kalpudding

Kålpudding med kokt potatis uppskattades av de flesta. Det vegetariska alternativet var lika gott.
fiskgratang

Smaskig fiskgratäng (eller vegetarisk gryta), pressad potatis samt olika grönsaker.