Maten

På Bybarna är maten hemlagad med stor kunskap om barns behov av varierad och näringsriktig kost. Vår kunniga kökspersonal lägger ner mycket tid och känsla i de rätter som serveras. På Bybarna arbetar vi aktivt tillsammans med barnen för att minska matsvinnet och för en hållbar utveckling.

När fysisk aktivitet, näringsriktiga måltider och hälsosam livs­stil är en naturlig del av barnens dag kan utbildningen bidra till att barnen förstår hur detta kan påverka hälsa och välbefinnande. Lpfö18

”Förskolan ska servera varierade och näringsriktiga måltider jämnt fördelade över dagen, det står i Skolverkets allmänna råd för förskolan. Måltiderna är en del av omsorgen om barnen. Men en måltid är mer än bara maten på tallriken. I sina råd lyfter Livsmedelsverket fram sex områden som är viktiga för att barn ska må bra av maten och känna matglädje: att måltiden är god och trivsam är viktigt för att maten ska hamna i magen. En bra måltid är även näringsriktig och säker att äta. Med hållbar menas måltider som bidrar till en hållbar utveckling. Med integrerad menas att måltiden är en del av och kan tas tillvara som en resurs i förskola och skola, exempelvis i det pedagogiska arbetet.”      

Naturligtvis erbjuder vi vid behov, specialkost pga allergier eller etiska önskemål. Barnen får vid olika tillfällen delta i matlagandet och närheten till köket gör det till en viktig del av vår verksamhet. På Bybarna ser vi måltiderna som en stor och viktig del i barnens vardag. Ofta möts vi av doften av hembakt bröd.

Vi vill att barnen skall känna att måltiderna ger energi och en stund för samtal, med både barn och vuxna.

Måltiderna består av:

    • 08:00 – Frukost

       11:00 – 12:00 – Lunch i mindre grupper

       14:15 – Mellanmål

      Sen eftermiddag – Frukt till de barn som är kvar

Här är några exempel på rätter som serverats, mer finns att se på vår facebook-sida!

mole_poblanoMole poblano, Mexikos nationalrätt. Annorlunda smaker av mörk choklad, kanel och nejlikor. Att utmana smaklökarna är både läskigt och spännande.

kalpuddingKålpudding med kokt potatis uppskattades av de flesta. Det vegetariska alternativet var lika gott.

fiskgratangSmaskig fiskgratäng (eller vegetarisk gryta), pressad potatis samt olika grönsaker.